Bærekraft
– løsninger utenom det vanlige
Vi i Romsdalen AS er opptatt av miljø og bærekraftig utvikling. Løsningene for Fjordstasjon, Fjellstasjonen og Restaurantbygget til den spektakulære Romsdalsgondolen på Åndalsnes er utenom det vanlige. Det er lagt vekt på innovative og bærekraftige løsninger som gir besøkende en uforglemmelig naturopplevelse.
Det ligger en rekke innovative løsninger bak den endelige versjonen av Romsdalsgondolen. Nytenkning gjelder alt fra byggeprosess, design, materialvalg og logistikk som følge av at det ikke er tilkomstvei til anleggsområdet på fjellet. Alt av materiell som brukes på fjellet blir transportert med helikopter. I tillegg er det montert en 30 meter høy kran på fjellet som skal brukes til montering. Dette reduserer bruken av helikopter til selve monteringen av bygg og installasjoner.
Innovasjon, bærekraft og reversible installasjoner
En stor del av bygningene ble satt opp med prefabrikkert moduler i tre som ble fraktet med helikopter til fjelltoppen. Installasjonene er reversible og står på pilarer som har blitt boret ned i fjellet. Fordelene og miljøgevinsten med dette er at det ikke var behov for verken sprenging i terrenget rundt Restauranten, eller bruk av betong til fundament. Dette gjør det mulig for kommende generasjoner med andre prioriteringer å fjerne installasjonene uten synlige sår i terrenget.
Reversible installasjoner, fravær av sprengning til fundament til restauranten, store mengder av betong som erstattes av stål og limtre, materialvalg, prefabrikkerte moduler i tre og logistikkløsninger gjør at Romsdalsgondolen i seg selv er utenom det vanlige og verdt et besøk. Istedenfor å legge infrastruktur for vann, avløp og strøm synlig i terrenget, er det boret et hull nede fra industriområdet i Nesstranda ved fjorden og inn i fjellet opp til Restaurantbygget på fjellet. Her er det brukt en spesiell teknologi der kombinasjon av hullets lengde- og høydemeter gjør løsningen unik. Dette reduserer synlige inngrep i naturen og sikrer en stabil infrastruktur til fjellanlegget på toppen. Det var en miljøplan for byggeprosessen og en miljørådgiver som deltok i prosjektet. I tillegg er driften av Romsdalsgondolen miljøsertifisert.
Utvendig er bygget utformet som et atrium. Dette gjør det mulig å tilby ulike arrangementer som utendørs konserter og teater i fantastiske omgivelser.
Bidrar til økt verdiskapning og flere arbeidsplasser
Romsdalsgondolen skal styrke Rauma kommune og Romsdalen som reisemål og bidra i tillegg til andre aktiviteter til økt verdiskapning på 200 mill. kroner og 200 flere arbeidsplasser de neste 10 årene innenfor lokalt reiseliv.
Entreprenørene HS Bygg AS og Christie & Opsahl AS fikk sammen oppdraget med å være totalentreprenør for Romsdalsgondolen. HS Bygg AS har tidligere bygd Loen Skylift i Stryn og Christie & Opsahl har bygd utsiktsplattformen og restaurantbygget på Trollstigen. Det østeriske firmaet Doppelmayr-Garaventa leverte selve pendelbanen.
Romsdalsgondolen har en kostnadsramme på 283 mill. kroner.
Så fortalte han om Åndalsnes, et lite tettsted oppe i Romsdalen omgitt av høye fjell, hvor det var så vakkert at moren hans alltid hadde sakt at det var der Gud hadde begynt da han skapte verden, og at han hadde brukt så lang tid på naturen i Romsdalen at resten av verden måtte gjøres i hui og hast for å bli ferdig til søndag.
Jo Nesbø, ''Flaggermusmannen''